Pensijų fondų dalyvių turtas artėja prie 6 mlrd. Lt ribos

2014 m. pirmąjį pusmetį II pakopos pensijų fondų valdomas turtas padidėjo 496,41 mln. Lt ir birželio pabaigoje sudarė 5,94 mlrd. Lt. Pirmą kartą apibendrinus valstybės indėlį pagal šiais metais pasikeitusią įmokų tvarką, aiškėja, kad maksimalų kaupimą pasirinkę pensijų fondų dalyviai iš biudžeto gauna didesnes skatinamąsias įmokas, nei patys sumoka papildomai.

„Nors 2014 m. pirmasis pusmetis investuotojams buvo permainingas, beveik visi pensijų fondai pirmąjį pusmetį pasiekė teigiamą investicijų grąžą ir didino dalyvių turtą. Maksimalų kaupimą pasirinkusių fondų dalyvių sąskaitas šiemet pasiekė pirmosios skatinamosios įmokos iš valstybės biudžeto. Rezultatai rodo, kad jos didesnės nei pačių dalyvių įmokėtos papildomos įmokos“, – sako Audrius Šilgalis, Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų analizės skyriaus vyresnysis specialistas.

II pakopos pensijų fonduose kaupiantys asmenys pernai turėjo pasirinkti, ar kaupti maksimaliai, nieko nekeisti ar stabdyti įmokų į pensijų fondus mokėjimą. Maksimalų kaupimą pasirinkę asmenys papildomai įmoka vieną procentą iš savo atlyginimo ir gauna papildomą skatinamąją valstybės įmoką, kuri sudaro 1 % vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Šiemet per pirmąjį pusmetį dalyviai, pasirinkę mokėti papildomai, įmokėjo 30,18 mln. Lt, o valstybė jiems papildomai pervedė 36,88 mln. Lt. Tai reiškia, kad maksimalų kaupimą dažniau rinkosi mažesnes už vidutines pajamas gaunantys fondų dalyviai. Jiems nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje mokama skatinamoji įmoka yra didesnė nei jų pačių mokama papildoma įmoka nuo atlyginimo.

„Sodra“ per 2014 m. pirmąjį pusmetį į pensijų fondus pervedė 232,81 mln. Lt, tad sėkminga II pakopos pensijų fondų investicinė veikla lėmė fondų dalyvių turto 196,54 mln. Lt prieaugį. Iš viso II pakopos pensijų turtas šiuo laikotarpiu padidėjo 9,12 proc..

Šaltinis: Lietuvos bankas