Verslininko siekis išvengti mokesčių įvertintas 224 tūkst. litų

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Šiaulių AVMI) apskaičiavo beveik 224 tūkst. litų pajamų mokesčio, baudų ir delspinigių šiauliečiui verslininkui, bandančiam per įmonę, kurios akcininku buvo, išvengti mokesčių už parduotą nekilnojamąjį turtą.

Mokesčių specialistams tikrinant vieną Šiaulių įmonę, jos nekilnojamojo turto – gamybinės bazės pirkimo sandoris sukėlė įtarimų, kad bendrovės akcininko, kuris kartu su bendrove disponavo tuo turtu, gautos neapmokestinamos pajamos neatitinka jo parduoto turto dalies vertės. Todėl  buvo pradėtas ir gyventojo mokestinis patikrinimas. Paaiškėjo, kad pardavus nekilnojamąjį turtą – gamybinės bazės pastatus beveik 90 proc. pajamų pagal šį sandorį atiteko tam su bendrove susijusiam gyventojui.

„Tuo tarpu gyventojui jo asmeninės nuosavybės teise priklausė tik apie 37 proc. viso parduoto nekilnojamojo turto. Tačiau jis gavo vos ne dvigubai daugiau, nei buvo vertas jo turtas, – situaciją aiškina Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė. – Gamybinės bazės pastatai, registruoti keliais vardais – gyventojo ir bendrovės, kurios akcininku pats buvo, parduoti kitai įmonei. Kad bendrovei, juridiniam asmeniui nereikėtų mokėti priklausančių mokesčių, buvo sudarytas sandoris, pagal kurį bendrovei atiteko tik apie 10 proc., o gyventojui akcininkui – likusi suma, t. y. beveik 90 proc. viso  sandorio vertės. Mokestinio patikrinimo metu konstatuota, kad gyventojo gauti beveik 800 tūkst. litų pripažįstami apmokestinamosiomis pajamomis, kaip akcininko gautomis juridinio asmens likvidavimo metu, ir apmokestintos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu.“   

Gyventojui  akcininkui papildomai apskaičiuota per 130 tūkst. Lt GPM, per 93 tūkst. Lt baudų ir delspinigių.

Šaltinis: Šiaulių apskrities VMI