Atnaujintos Vyriausybės skolinimosi ir skolos valdymo gairės

Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos parengtoms atnaujintoms Vyriausybės skolinimosi ir skolos valdymo gairėms.

Šių gairių paskirtis – nustatyti efektyvios valstybės finansų skolinimosi ir skolos valdymo srities politikos kūrimo ir vykdymo principus. Atnaujintos gairės bus taikomos 2015–2017 m. laikotarpiui ir pakeis dabartines, 2011–2014 m. laikotarpio, gaires.

Vienas pagrindinių pakeitimų – nuo 6 iki 4 mėnesių trumpinamas pradinis terminas, kai reikia pradėti kaupti lėšų rezervą didelės apimties obligacijų emisijoms išpirkti. Skaičiuojama, kad termino sutrumpinimas nuo 1 mlrd. eurų obligacijų emisijos leistų sutaupyti apie 2 milijonus litų (580 tūkstančius eurų) išlaidų palūkanoms mokėti.

Be to, ankstesnės perfinansavimo rizikos valdymo priemonės buvo papildytos kredito linija – tam, kad pasiskolintų lėšų nereikėtų „įšaldyti“ sąskaitoje, Finansų ministerija galės kreiptis į aukšto kredito reitingo banką, kad šis suteiktų kreditą pagal besąlyginės kredito linijos sutartį.

2015–2017 m. skolinimosi ir skolos valdymo gairėse taip pat numatoma nuo 20 proc. iki 23 proc. didinti vidaus skolos dalį nuo visos valstybės skolos ir ilginti jos vidutinęnę likutinę trukmę nuo 2,25 metų iki 2,8 metų. Tai leis toliau plėtoti ir palaikyti likvidžią vidaus Vyriausybės vertybinių popierių rinką.

Numatoma, kad 2017 m. pabaigoje valstybės skola sudarys 38 proc. BVP.

Šaltinis: Finansų ministerija